NIEUWS
Circulaire economie: een oplossing voor de toekomst?
De wereld staat voor grote uitdagingen als het gaat om de bescherming van onze planeet. Steeds meer mensen beseffen dat de huidige lineaire economie, waarbij grondstoffen worden gewonnen, gebruikt en weggegooid, niet houdbaar is op lange termijn. Gelukkig is er een oplossing in zicht: de circulaire economie.
Wat is een circulaire economie?
In een circulaire economie worden grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt, hergebruikt en gerecycled. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van eindige grondstoffen verminderd en wordt afval voorkomen. Het doel is om een systeem te creëren waarin waardevolle grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven, in plaats van dat ze na één gebruik worden weggegooid.
Voordelen voor de maatschappij en het milieu
De circulaire economie biedt veel voordelen voor zowel de maatschappij als het milieu. Door het efficiënt gebruik van grondstoffen kan de economie groeien terwijl de belasting op de natuurlijke hulpbronnen afneemt. Ook kan de circulaire economie bijdragen aan de schepping van nieuwe banen en kan het helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Hoe kunnen we naar een circulaire economie overgaan?
De omschakeling naar een circulaire economie is een grote uitdaging en vereist een samenwerking tussen overheid, bedrijven en consumenten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld investeren in duurzame technologieën en hun productieprocessen aanpassen om afval te minimaliseren. Overheden kunnen regelgeving invoeren om de circulaire economie te stimuleren en consumenten kunnen hun eigen gedrag aanpassen door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame producten en afval te scheiden.
De circulaire economie biedt een oplossing voor de uitdagingen waar de wereld voor staat. Door efficiënt gebruik te maken van grondstoffen, afval te verminderen en een systeem te creëren waarin waardevolle grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven, kan de circulaire economie bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.
WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE 2023
Wat is de Week van de Circulaire Economie? Professionals organiseren van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023 een evenement over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.
Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. Deze editie gebeurt dat vanuit circulaire hubs, verspreid over het hele land. Er zijn 26 hubs. Informatie hierover vind je op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/.
Bij deze broedplaatsen is alle kennis en kunde in huis om circulair ondernemerschap van de grond te tillen en bruist het van innovatie en pioniersdrift. Andere organisatoren kunnen zich aansluiten bij één van de hubs om ook een event te organiseren. Er zijn dit jaar ongeveer 35 circulaire hubs door het hele land.
Wat is circulaire economie?
In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij de geboorte gerecycleerd of biogebaseerd, en bij het levenseinde recycleerbaar of afbreekbaar.
De circulaire economie wil alles wat van waarde is, waardevol houden. Er mag niets verloren gaan. Een wasmachine, bijvoorbeeld, zal in een circulaire economie ten eerste langer meegaan. Gaat hij toch stuk, of voldoet hij niet meer aan de standaarden, dan zal hij eerst hersteld worden, of een upgrade krijgen. Misschien wordt hij nadien opnieuw verkocht. Als dat niet meer kan, zullen uit de herbruikbare onderdelen nieuwe machines worden gemaakt. Als ook dat niet meer kan, worden de materialen van de machines gerecycleerd tot nieuwe materialen. Afval wordt dan grondstof. De circulaire economie heeft daarbij maatwerk nodig: soms is recyclage de beste optie, soms herstel.
Stivako
Onze opleidingspartner Stivako is projectleider in een aantal Europese projecten waarbij duurzaamheid, milieu en circulaire economie een rol speelt. Ook organiseren we opleidingen rond dit thema. Meer info: stuur een mail aan info@stivako.nl