top of page

NIEUWS

 

Wat ís Artificial Intelligence

Wat ís Artificial Intelligence of afgekort AI nou precies? Het is een concept waarbij computers taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is. Er bestaan twee versies. De narrow-variant is al flink in ons dagelijks leven ingeburgerd, denk aan zoekmachines, spamfilters, robot-stofzuigers of -grasmaaiers. Narrow AI heeft zich in rap tempo ontwikkeld en wordt nu ingezet bij gezichts- en stemherkenning, het signaleren van patronen en het doen van onderzoek.

Dan is er nóg een AI-concept: de general– variant. Dit is volledig ontwikkelde kunstmatige intelligentie die in de toekomst los van de mens kan bestaan. Het klinkt nog science fiction, maar zal in de nabije toekomst dichterbij komen.

 

AI, de voordelen 

Kunstmatige intelligentie maakt ons leven gemakkelijker: 

  • Bereikbaarheid: AI robots kunnen taken overnemen van mensen op plaatsen die  schadelijk of gevaarlijk zijn. Van laboratoria en mijnbouw tot de ruimte. 

  • Nauwkeurigheid en precisie: bij het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden complexe data. Wij kunnen bijvoorbeeld niet alle onderzoeken lezen die ooit gepubliceerd zijn. Maar AI-software kan dat wel en steeds beter. AI kan snel beslissingen nemen op basis van gegronde informatie in verschillende situaties.

  • Terugkerende handmatige taken: AI neemt saaie, voorspelbare taken over van mensen. Machines hebben geen pauze nodig en maken minder vaak fouten. Zo  kunnen medewerkers zich  op taken richten die belangrijker zijn voor het bedrijf.

  • Gemak: AI biedt ontelbare oplossingen voor ons dagelijks leven zoals slimme thermostaten die je temperatuurbehoefte snappen, applicaties die klantcontact verbeteren in de zakelijke wereld en waardoor jij bijvoorbeeld nog gemakkelijker een vlucht kunt boeken.

Nadelen aan AI?

Nu beslissingen op basis van AI  een steeds grotere impact op ons leven krijgt, rijzen ethische vragen over hoe de technologie onze maatschappij beïnvloedt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI iedereen eerlijk behandelt, en in hoeverre zijn organisaties verantwoordelijk voor het beschermen van privacy?
Onze PC's, telefoons  en tablets zijn in theorie niet besmet met de vooroordelen die besluiten door mensen gemaakt beïnvloeden. Toch zijn AI-systemen ontworpen door mensen en zijn slechts zo goed als de gegevens die erin worden ingevoerd. Zelfs wanneer het ene algoritme een ander maakt, werd het oorspronkelijke algoritme door mensen gemaakt en is het alsnog onderworpen aan menselijke vooroordelen.

 

Wie heeft artificial intelligence bedacht ?

 

Alan Turing is zonder twijfel de grondlegger van AI, het idee van intelligente machines. Deze Britse computerwetenschapper, wiskundige, logicus en cryptoanalist werkte tijdens WOII in Bletchley Park aan het decoderen van het Duitse berichtenverkeer. Hij publiceerde in 1950 een paper Computing Machinery and Intelligence, waarin hij beschreef hoe een computer het verschil kan duiden tussen een mens en een machine, aan de hand van een serie vragen. Dit imitatiespel heet sindsdien de Turing Test. 
De Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy bedacht in 1950 de huidige term artificial intelligence. Vanaf dat moment ging de ontwikkeling van computers hand in hand met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hard- en software konden steeds meer en ingewikkeldere taken uitvoeren.

Circulaire economie: een oplossing voor de toekomst?

 

De wereld staat voor grote uitdagingen als het gaat om de bescherming van onze planeet. Steeds meer mensen beseffen dat de huidige lineaire economie, waarbij grondstoffen worden gewonnen, gebruikt en weggegooid, niet houdbaar is op lange termijn. Gelukkig is er een oplossing in zicht: de circulaire economie.

Wat is een circulaire economie?

In een circulaire economie worden grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruikt, hergebruikt en gerecycled. Hierdoor wordt de afhankelijkheid van eindige grondstoffen verminderd en wordt afval voorkomen. Het doel is om een systeem te creëren waarin waardevolle grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven, in plaats van dat ze na één gebruik worden weggegooid.

Voordelen voor de maatschappij en het milieu

De circulaire economie biedt veel voordelen voor zowel de maatschappij als het milieu. Door het efficiënt gebruik van grondstoffen kan de economie groeien terwijl de belasting op de natuurlijke hulpbronnen afneemt. Ook kan de circulaire economie bijdragen aan de schepping van nieuwe banen en kan het helpen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Hoe kunnen we naar een circulaire economie overgaan?

De omschakeling naar een circulaire economie is een grote uitdaging en vereist een samenwerking tussen overheid, bedrijven en consumenten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld investeren in duurzame technologieën en hun productieprocessen aanpassen om afval te minimaliseren. Overheden kunnen regelgeving invoeren om de circulaire economie te stimuleren en consumenten kunnen hun eigen gedrag aanpassen door bijvoorbeeld te kiezen voor duurzame producten en afval te scheiden.

De circulaire economie biedt een oplossing voor de uitdagingen waar de wereld voor staat. Door efficiënt gebruik te maken van grondstoffen, afval te verminderen en een systeem te creëren waarin waardevolle grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven, kan de circulaire economie bijdragen aan een duurzame toekomst voor ons allemaal.

 

WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE 2023

 

Wat is de Week van de Circulaire Economie? Professionals organiseren van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023 een evenement over de circulaire economie. Het doel? Laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt, zodat bezoekers daarvan kunnen leren.

Door het hele land krijgen goede voorbeelden een podium, ontmoeten voorlopers elkaar en krijgen starters concrete handvatten aangereikt om zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie. Deze editie gebeurt dat vanuit circulaire hubs, verspreid over het hele land. Er zijn 26 hubs. Informatie hierover vind je op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/.

Bij deze broedplaatsen is alle kennis en kunde in huis om circulair ondernemerschap van de grond te tillen en bruist het van innovatie en pioniersdrift. Andere organisatoren kunnen zich aansluiten bij één van de hubs om ook een event te organiseren. Er zijn dit jaar ongeveer 35 circulaire hubs door het hele land. 

Wat is circulaire economie?

In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij de geboorte gerecycleerd of biogebaseerd, en bij het levenseinde recycleerbaar of afbreekbaar. 

De circulaire economie wil alles wat van waarde is, waardevol houden. Er mag niets verloren gaan. Een wasmachine, bijvoorbeeld, zal in een circulaire economie ten eerste langer meegaan. Gaat hij toch stuk, of voldoet hij niet meer aan de standaarden, dan zal hij eerst hersteld worden, of een upgrade krijgen. Misschien wordt hij nadien opnieuw verkocht. Als dat niet meer kan, zullen uit de herbruikbare onderdelen nieuwe machines worden gemaakt. Als ook dat niet meer kan, worden de materialen van de machines gerecycleerd tot nieuwe materialen. Afval wordt dan grondstof. De circulaire economie heeft daarbij maatwerk nodig: soms is recyclage de beste optie, soms herstel.

Stivako

Onze opleidingspartner Stivako is projectleider in een aantal Europese projecten waarbij duurzaamheid, milieu en circulaire economie een rol speelt. Ook organiseren we opleidingen rond dit thema. Meer info: stuur een mail aan info@stivako.nl

stivako achtergrond vk.jpg
duurzaamheid_edited.jpg
shutter_sustain l_edited.jpg
nieuwsarchief_edited.jpg
bottom of page