Wist u dat Lean meer tijd oplevert dan dat het kost?

We werken ons vaak in de rondte. De orders vliegen om de oren en overwerken is eerder standaard dan een uitzondering. Al snel kijkt men naar het management dat er iemand aangenomen dient te worden. De praktijk wijst echter uit, dat deze nieuwe collega a) ingewerkt dient te worden en b) ook gelijk tot over zijn of haar oren vol zit met werk, maar dat de rest het niet minder druk heeft. Wat is dan wel de oplossing? 

De oplossing ligt In het achterhalen van de oorzaak. Gal spuwen kunnen we allemaal. De kunst is om van het gal spuwen optimaal te profiteren. Het is een uiting van onvrede die omgezet kan worden naar het achterhalen van de oorzaak. Waarom heeft iedereen het zo druk? Oftewel; Welke activiteiten voert men uit en welke activiteiten dragen bij aan het eindproduct en welke activiteiten niet? Wat veroorzaakt de druk? Wanneer ontstaat de druk? Lean heeft verschillende methodieken om oorzaken te achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld in een korte tijd inzicht krijgen in grote en kleine oorzaken op een 6-tal gebieden: Mens, Methodes, Machines, Management, Materialen en Milieu (omgeving). 

Middels deze snelle maar gedegen oorzakenanalyse wordt de vinger op de zere plek gelegd en inzicht gegeven in de grootste, maar ook de kleine boosdoeners. Zo kom je van gal spuwen naar een scala aan oplossingen om mee aan de slag te gaan. Wat is het laaghangend fruit en kan gelijk doorgevoerd worden? Binnen 4uur is het resultaat een top 10 van oorzaken van je probleem met bijpassende oplossingen onderverdeeld in ‘quick-wins’ en ‘slow-wins’. De quick-wins zouden de volgende dag, of indien technisch afhankelijk volgende week, al doorgevoerd kunnen worden. Zo zou het kunnen zijn dat calculaties voor elke order uitgevoerd wordt, terwijl dit meer (tijd) kost dan dat het oplevert. Zo zou het kunnen zijn dat de machines bij elke order opnieuw ingesteld moet worden, terwijl er ook soortgelijke orders achter elkaar ingepland kunnen worden. 

Zorg er voor dat jouw afdeling en/of organisatie geen onnodige dingen doet. Blijf gefocust en blijf samenwerken, pak bijvoorbeeld samen jullie problemen aan. Informeren naar de mogelijkheden van Lean en begin vandaag nog met verbeteren.

Meer informatie? Neem dan contact op met: Anne Schneider, Lean en kwaliteitsadviseur.

 
   « Meer Nieuws...