Project: CO2 voetafdrukberekening voor alternatieve substraten

Het berekenen van de CO2-voetafdruk van een bedrijf is al jaren mogelijk en wordt door steeds meer bedrijven gebruikt om de CO2 te kunnen monitoren en om stakeholders, waaronder klanten, te informeren over de CO2-impact van het bedrijf. Bij drukwerk wordt voornamelijk gebruik gemaakt van ClimateCalc, omdat hierin ook productberekeningen gemaakt kunnen worden. ClimateCalc is ingericht voor het berekenen van de CO2-voetafdruk van verschillende substraten, maar omdat er alleen LCA-data beschikbaar was voor papier was alleen de productberekening van drukwerk op papier mogelijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van PaperProfiles waarin verbruiksgegevens van de keten tot en met de papierfabriek zijn vastgelegd. 

Substraatprofielen

Een partner van Metaview, de SCCI heeft samen met 2 drukkerijen, Floramedia en ElburgSmit aan een project gewerkt, om naast papier ook de CO2  voetafdruk van kunststof te kunnen berekenen zodat er een vergelijking gemaakt kan worden tussen kunststof en papier. De SCCI heeft dit project breder getrokken en ook de LCA-calculatie gebaseerd op een brede diversiteit aan substraten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de internationaal erkende database EcoInvent. Deze database bevat datasets van 4.700 grondstoffen, waarmee de SCCI de CO2-impact kan doorrekenen en een gevalideerde Substraat Profiel kan afgeven voor productcalculaties. Dit kan met recht een grote stap voorwaarts genoemd worden, omdat hiermee voor het eerst geaccrediteerde productcalculaties gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld kunststof, plexiglas, textiel, hout of metaal. Allemaal materiaalsoorten die in de creatieve industrie bedrukt worden door drukkerijen, sign- en printbedrijven. Met de productcalculaties kunnen deze bedrijven ook aanbieden om de CO2-voetafdruk te compenseren tot een CO2-neutraal product.

Compenseren van de CO2 –voetafdruk

We proberen allemaal onze impact op het milieu te beperken en verschillende situaties wordt de CO2-impact ook gecompenseerd. Bijvoorbeeld bij KLM de CO2-uitstoot van een vlucht of bij de Shell de CO2-uitstoot van de brandstof voor de auto. Ook voor drukwerk zijn de mogelijkheden oneindig, bijvoorbeeld voor commercieel drukwerk, zoals een magazine, flyers, boeken, maar ook banners, vlaggen, etcetera. Ook binnen de consumentenmarkt is het natuurlijk mogelijk om 1 fotoboek of een foto afgedrukt op hout, plexiglas of metaal te compenseren.

 
   « Meer Nieuws...